In 3 stappen zelf je BH maat berekenen

Hoe kan je zelf de juiste BH maat berekenen en hoe draag je die beha best voor een optimale pasvorm? Mrs. Belly Bo, Sonia Filali, deelt haar tips & tricks met je. Handig als je bijvoorbeeld online lingerie koopt in de Belly Bo webshop.

Welke BH maat je best kiest?

Er zijn 2 manieren om je beha maat te bepalen

 1. Je springt even binnen bij een gespecialiseerde lingeriewinkel zoals Belly Bo in Antwerpen om je bh maat te laten opmeten.
 2. Je pakt een meetlint en onderstaande tips bij de hand en je rekent zelf uit welke borstomtrek en cupmaat je nodig hebt.

Zo kan je zelf je Europese BH maat berekenen

STAP 1: meet je borstonderwijdte

Plaats je meetlint net onder je borsten en meet de omvang van je borstkas terwijl je het meetlint goed strak houdt

STAP 2: meet je borstbovenwijdte

Leg nu het meetlint op het breedste deel van je boezem, ter hoogte van de tepels met een iets losser meetlint. In het ideale scenario duw je het meetlint ook tot tegen je borstbeen met je vinger in het kuiltje tussen je borsten (het décolleté). Zo heb je een juister meetresultaat.

Europese bh maat bepalen

STAP 3: Rond af en check de maattabel

Voorbeeld BH maat berekenen: Met een onderwijdte van 85 en een bovenwijdte van 102,5 cm, kom je dus bijvoorbeeld uit op BH maat 85C.

bh maattabel
maattabel bh

Extra weetjes over BH maten

 • Veel vrouwen vinden het volstrekt normaal dat hun lingerie niet echt lekker zit. Jammer, want een goed zittende beha mag je nauwelijks voelen!
 • Opgelet: Je kan wel de juiste BH maat berekenen, maar de maatvoering kan alsnog lichtjes variëren naar gelang het merk en het model van je beha en er zijn ook internationale verschillen.
 • In België gebruiken we vooral de Europese maatvoering. Enkel een Franse BH maat op het etiket? Dan kan je de Europese BH maat berekenen door het getal 15 van de Franse maat af te trekken.
 • De maat van je borsten verandert voortdurend onder invloed van gewichtsschommelingen, stress en hormonen. Daarom kan je best om de 6 maand je bh maat controleren.
 • Door de afronding van de onderwijdte kan je BH net te strak of net te los zitten, terwijl de cup toch perfect aanvoelt. In dat geval biedt de tweelingmaat soelaas. De gekleurde diagonalen in onderstaande tabel duiden aan welke BH maten dezelfde cupgrootte hebben.
  • Omvang te strak? Kies 1 maat hoger qua omtrek en 1 cupmaat kleiner.
  • Omvang te los? Kies 1 maat lager qua omtrek en 1 cupmaat hoger.

welke cupmaat kiezen

Extra tips voor maximaal draagcomfort en de mooiste pasvorm

Welk haakje?

De meeste beha’s hebben 3 sluitingen en dat heeft een reden. Wanneer je een beha veel draagt, komt die na een tijd vanzelf wat losser te zitten. Sluit je nieuwe BH daarom bij het passen met het meest losse haakje. Zo heb je nadien nog twee haakjes over om je beha na verloop van tijd weer wat strakker aan te trekken.

De juiste beha is onzichtbaar onder een strakke T-shirt

Draag bij voorkeur een nauw aansluitende T-shirt of top als je nieuwe lingerie gaat shoppen. Trek die T-shirt in het pashokje even over je gekozen beha. Als je de contouren van je beha niet ziet, heb je een exemplaar gevonden dat mooi de vorm van je boezem volgt.

Rugpand positioneren

Het rugpand is het belangrijkste onderdeel van je beha, want die zorgt voor het grootste deel van de borstondersteuning! Positioneer dit rugpand daarom altijd recht, evenwijdig met de beugels aan de voorzijde. De sluiting moet onder je schouderbladen blijven en op dezelfde hoogte als de beugels aan de voorkant. Kruipt je beha vanzelf naar boven op je rug, dan draag je waarschijnlijk een beha met een te grote omtrek.

Je borsten positioneren

Het is belangrijk dat je elke borst met je hand mooi in de cup plaatst. Zo kan je beha doen waarvoor hij bedoeld is: je boezem ondersteunen en vorm geven. Duw je borsten lichtjes naar elkaar toe, til ze even op en laat ze daarna in de cup vallen. Je voelt het direct als ze op de juiste plek zitten. Het middelste stukje aan de voorkant van je bh moet tegen het borstbeen aanzitten, zonder te zweven, te drukken of te knellen.

Over de schouderbandjes

Net zoals je beha door het dragen losser komt te zitten, blijven ook de schouderbandjes niet de hele tijd even strak. Let er bij het kopen van nieuwe lingerie op dat je de schouderbandjes nog kan aanspannen. Om de twee maanden check je best of je de bandjes moet aanpassen. Bij een goed zittende beha horen geen afzakkende schouderbandjes. Te hard aanspannen is ook niet goed, want dan snijden de bandjes in je schouders. De bandjes horen OP en niet IN je schouders te liggen.

Liever persoonlijk advies?

Je cupmaat laten opmeten en lingerie passen met professioneel advies? Je bent van harte welkom bij Lingierwinkel Belly Bo in Antwerpen. Mrs. Belly Bo, Sonia Filali, maakt de nodige tijd voor je vrij en deelt een heleboel leuke lingerieweetjes met je. Als online shopper mag je ook altijd even bellen, mailen of je vragen via social media stellen.

One reply on “In 3 stappen zelf je BH maat berekenen

Comments are closed.